DOLAR 32,5833 % 0.08
EURO 34,9991 % 0.45
STERLIN 40,7576 % 0.33
FRANG 35,6374 % 0.17
ALTIN 2.423,33 % 0,01
BITCOIN 64.311,26 -4.05

SON DAKİKA HABERİ: Macron açıkladı! Rusya ve NATO askerlerini karşı karşıya getirecek plan

ABD, Almanya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “hiçbir şeyin dışlanmaması gerektiğini” söylemesinin ardından, Ukrayna’ya asker göndermeyi düşünmediklerini açıkladı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
SON DAKİKA HABERİ: Macron açıkladı! Rusya ve NATO askerlerini karşı karşıya getirecek plan

ABD, Almanya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “hiçbir şeyin dışlanmaması gerektiğini” söylemesinin ardından, Ukrayna’ya asker göndermeyi düşünmediklerini açıkladı. Paris’te Avrupalı liderleri ağırlayan Macron görüşmelerin ardından, Batı’da askerlerin Ukrayna’ya gönderilmesi konusunda “fikir birliği” olmadığını söylemişti. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, NATO birliklerinin Ukrayna’ya konuşlanması halinde Rusya ile doğrudan çatışma yaşanabileceği uyarısında bulundu. Rus kuvvetleri son dönemde Ukrayna’da yeni kazanımlar elde etti. Kiev Batı’dan acilen daha fazla silah ve mühimmat talebinde bulunuyor. Macron Pazartesi akşamı düzenlediği basın toplantısında şöyle konuşmuştu:

NATO ÜLKELERİNDEN TEPKİ

Macron’un yorumları Rusya’nın yanı sıra bazı Avrupa ve NATO üyesi ülkelerden de tepki aldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın “zafere giden yolun” askeri yardım sağlamaktan geçtiğine inandığı, “böylece Ukraynalı askerlerin kendilerini savunmak için ihtiyaç duydukları silah ve mühimmata kavuşabilecekleri” belirtildi. Açıklamada, “Başkan Biden, ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini açıkça ifade etti” denildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hiçbir Avrupa ülkesinin veya NATO üyesi devletin Ukrayna’ya asker göndermeyeceği yönünde varılan mutabakatta bir değişiklik olmadığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın sözcüsü, Ukrayna güçlerini eğiten az sayıdaki personelin dışında, ülkenin Ukrayna’ya büyük ölçekli asker konuşlandırma planının olmadığını belirtti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ofisi, İtalya’nın “desteğinin, Ukrayna topraklarında Avrupa veya NATO ülkelerinden birliklerin varlığını içermediğini” kaydetti.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Kremlin, Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya kara birliği gönderme fikriyle ilgili acil bir uyarıda bulundu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un sözleri sorulduğunda gazetecilere, “NATO ülkelerinden Ukrayna’ya belirli birliklerin gönderilmesi olasılığının tartışılıyor olması çok önemli yeni bir unsur” dedi.

Dimitri Peskov, NATO üyelerinin Ukrayna’da savaşmak üzere asker göndermesi halinde ortaya çıkabilecek riskler konusunda, “Bu durumda olasılıktan değil (doğrudan bir çatışmanın) kaçınılmazlığından bahsetmemiz gerekir” dedi. Peskov, Batılı ülkelerin böyle bir senaryonun gerçekten kendi çıkarlarına uygun olup olmadığını düşünmeleri gerektiğini de kaydetti.

UKRAYNA’YA GÖNDERİLEN YARDIMLAR

Almanya merkezli Kiel Enstitüsü verilerine göre ABD, Ukrayna’ya en fazla askeri yardımda bulunan ülke ve 15 Ocak itibarıyla 42,2 milyar euroluk (45 milyar dolar) taahhütte bulundu. Almanya aynı dönemde 17,7 milyar euroluk taahhütle ikinci sırada yer alırken, onu 9,1 milyar euro askeri yardım sağlayan İngiltere takip ediyor. Salı günü Biden, Beyaz Saray’da yapılan bir toplantı sırasında ABD Kongresi liderlerini Ukrayna için 60 milyar doları içeren 95 milyar dolarlık ABD yardım paketini onaylamaya çağırdı. Paket, ABD Temsilciler Meclisi’ne takılmış durumda.